Edit Content

Biyografi

6 Ağustos 1968’de Tekirdağ’da doğan Mustafa Şentop , Türk siyasetçi ve 24, 25, 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul, 27. Dönem AK Parti Tekirdağ milletvekili...

İletişim

 TBMM BAŞKANI ŞENTOP, AFGANİSTAN MİLLİ UZLAŞI YÜKSEK KONSEYİ BAŞKANI ABDULLAH İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM BAŞKANI ŞENTOP, AFGANİSTAN MİLLİ UZLAŞI YÜKSEK KONSEYİ BAŞKANI ABDULLAH İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Dr. Abdullah Abdullah ile Mecliste bir araya geldi.

Konuk başkan ile heyetler arası görüşmeye başkanlık eden TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Görüşmenin Türkiye ve Afganistan arasındaki emsalsiz ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde ortak irademizin ve samimi gayretlerimizin nişanesi olmasını dilerim” diyerek başladığı konuşmasında, Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah ve heyetini Türkiye’de ve TBMM’de misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Afganistan ile Türkiye’nin ilişkilerinin temelini tarihi bağların ve halktan halka, gönülden gönüle olan samimiyetin oluşturduğunu belirten TBMM Başkanı Şentop, “İki ülke arasındaki iş birliğimiz gücünü halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarından almaktadır. Ortak çalışmalarımızın temelinde siyasi diyalog, güvenlik ve kalkınma ortaklığı bulunmaktadır. İki ülke kederde ve sevinçte daima beraber olmuştur. Malumunuz olduğu üzere ülkelerimiz arasındaki ilişkileri özel ve müstesna kılan pek çok tarihi, kültürel, ekonomik ve siyasi unsur mevcuttur” dedi.

Türkiye’nin bütün dünyayı derinden etkileyen koronavirüs salgını mücadelesinde kardeş Afganistan’ın yanında yer aldığını belirten Meclis Başkanı Şentop, “Haziran ayında Afganistan’a ulaştırılan tıbbi yardım yaraların sarılmasına bir nebze de olsa katkı verdiyse bundan Türkiye olarak büyük memnuniyet duyarız” ifadesini kullandı.

“TBMM ziyaretiyle Afganistan Halk Meclisi ve Senatosu arasındaki temasların ve ilişkilerin arttırılmasını arzu ediyoruz” diyen Şentop, şunları kaydetti:

“Parlamentolar arası ilişkilerin güçlenmesi hükümetler arası ilişkileri de güçlendirecektir. Bu çerçevede parlamentolarımızdaki ihtisas komisyonları ve dostluk grupları arasındaki ilişkilerle beraber bölgesel ve küresel ölçekteki parlamentolar arası birlikteliğimizi ve iş birliğimizi güçlendirmemiz açısından önemlidir.”

Uluslararası gündemi işgal eden birçok konuda Türkiye’nin Afganistan’ın ortak bakış açısına sahip olduğunu kaydeden Şentop, “Türkiye olarak Afganistan’daki barış sürecini yakından takip ediyoruz. Kalıcı barışın sağlanmasında önemli bir adım teşkil eden Afganlar arası müzakerelerin başlamasından azami bir memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim” diye konuştu.

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ise konuşmasında, heyeti ile birlikte TBMM’de olmaktan çok büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, gösterilen olan kardeşçe destek için teşekkürlerini iletti.

TBMM’de olmanın kendisi için onur olduğunu kaydeden konuk başkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sizin de söylediğiniz gibi ülkelerimiz arasında ortak tarihi ve kültüre dayalı bağlar bulunuyor. Yadsınamaz bir gerçek var ki ülkelerimiz arası bu ilişkiler son 20 yılda sizlerin de çabasıyla gösterilen destekle hemen hemen her alanda daha da güçlendi.

Bize şimdiye kadar ekonomik kalkınmadan insani yardıma, eğitim öğretim alanından güvenliğe ve tabii ki Kovid-19’a kadar birçok konuda destek gösterdiniz, yardım ettiniz. Çok teşekkür ediyoruz. Ülkelerimiz arasındaki hem halklarımız nezdindeki hem de hükümetler arasındaki ilişkiler elhamdülillah çok kuvvetli ve güçlenmeye devam ediyor.”

Konuk başkan ve heyeti, görüşmenin ardından Meclis Başkanı Şentop ile TBMM Genel Kurul Salonu’na geçti. Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah, Kordiplomatik Locası’ndan milletvekillerini selamladı.

TBMM Başkanı Şentop ayrıca konuk başkan ve heyetine 15 Temmuz Hain Darbe Girişiminde Meclis’te bombalanan alanı da gezdirdi.